ویتاسین ید چیست ؟ و چه کاربردی دارد؟ - ویتاسین

در پاسخ به سوال ید چیست ؟ و چه کاربردی دارد؟ باید گفت که ید هورمون تیروئید را کاهش می‌دهد و می‌تواند قارچ، باکتری و سایر میکروارگانیسم‌ها، مانند آمیب را از بین ببرد. کمبود ید یکی از شایع‌ترین و قابل پیشگیری‌ترین مشکلات سلامتی در جهان است. بیشتر ید در اقیانوس‌ها یافت می‌شود، جایی که توسط موجودات دریایی، به ویژه در جلبک‌های دریایی، متمرکز می‌شود.

ید برای پیشگیری و درمان کمبود ید و عواقب آن از جمله گواتر و برخی اختلالات تیروئید از راه خوراکی مصرف می‌شود. نوع خاصی از ید به نام یدید پتاسیم نیز برای جلوگیری از آسیب تیروئید پس از حادثه رادیواکتیو مورد تایید FDA ایالات متحده است. قرص ید همچنین برای چشم صورتی، عفونت لثه، بهبود زخم و بسیاری از شرایط دیگر استفاده می‌شود، اما شواهد علمی محدودی برای حمایت از بسیاری از این موارد وجود دارد.

ید چیست ؟

در پاسخ به سوال ید چیست ؟ و چه کاربردی دارد؟ حالا می‌خواهیم در مورد کاربرد آن صحبت کنیم. اما قبل از آن باید بدانید که بزرگسالان به ۱۴۰ میکروگرم (میکروگرم) ید در روز نیاز دارند. اکثر مردم باید بتوانند تمام ید مورد نیاز خود را با خوردن یک رژیم غذایی متنوع و متعادل دریافت کنند. اگر از یک رژیم غذایی گیاهی سخت پیروی می‌کنید و هیچ ماهی نمی‌خورید، ممکن است بخواهید مکمل ید مصرف کنید. برخی از انواع شیرهای گیاهی نیز باید با ید غنی شده باشند. اگر قصد مصرف مکمل ید را دارید، از یک متخصص و پزشک مشاوره بگیرید.

مقدار نیاز روزانه به ید

در جدول زیر مقدار مورد نیاز روزانه به ید در سنین مختلف ارائه شده است:

سن مردان زنان بارداری شیردهی
از تولد تا ۶ ماهگی ۱۱۰ میکروگرم ۱۱۰ میکروگرم
از ۷ تا ۱۲ ماهگی ۱۳۰ میکروگرم ۱۳۰ میکروگرم
از ۱ تا ۳ سالگی ۹۰ میکروگرم ۹۰ میکروگرم
از ۴ تا ۸ سالگی ۹۰ میکروگرم ۹۰ میکروگرم
از ۹ تا ۱۳ سالگی ۱۲۰ میکروگرم ۱۲۰ میکروگرم
از ۱۴ تا ۱۸ سالگی ۱۵۰ میکروگرم ۱۵۰ میکروگرم ۲۲۰ میکروگرم ۲۹۰ میکروگرم
از ۱۹ سالگی به بعد ۱۵۰ میکروگرم ۱۵۰ میکروگرم ۲۲۰ میکروگرم ۲۹۰ میکروگرم

کاربرد ید چیست ؟

ید برای افراد زیر کاربرد دارد:

افرادا مبتلا به کمبود ید

مصرف خوراکی مکمل‌های ید از جمله نمک یددار برای پیشگیری و درمان کمبود ید موثر است.

 

افراد در معرض تشعشع رادیواکتیو

مصرف قرص ید می‌تواند از تیروئید پس از قرار گرفتن در معرض تشعشعات رادیواکتیو محافظت کند. البته هنوز در این زمینه تحقیقات کامل نیست و متخصصان نظرات مختلفی را ارائه می‌دهد.

قرص ید برای افراد مبتلا به بیماری چشم صورتی

چشم صورتی یا کونژکتیویت یک عفونت شایع چشمی است که بیشتر در کودکان دیده شده است. به نظر می‌رسد استفاده از قطره‌های چشمی حاوی ید به شکل پوویدون ید، خطر ابتلا به رنگ صورتی چشمان را در نوزادان کاهش می‌دهد. همچنین به نظر می‌رسد که به درمان چشم صورتی در بزرگسالان کمک می‌کند.

ید چیست و چه کاربردی دارد؟

 زخم پا در افراد دیابتی

 استفاده از ید روی زخم‌های پا ممکن است به درمان زخم‌های پای مرتبط با دیابت کمک کند.

افراد دارای تورم (التهاب) پوشش داخلی رحم (اندومتریت)

 شستن واژن با محلول حاوی ید به شکل پوویدون ید قبل از زایمان سزارین خطر تورم پوشش رحم را کاهش می‌دهد.

افراد دارای فیبروکیستیک پستان

 مصرف ید مولکولی در دوز حدود ۳۰۰۰-۶۰۰۰ میکروگرم در روز باعث کاهش حساسیت و درد سینه می‌شود. به نظر نمی‌رسد دوزهای کمتر ۱۵۰۰ میکروگرم در روز کمک کننده باشد.

افراد دارای  تورم و زخم های داخل دهان (موکوزیت دهان)

 به نظر می‌رسد شستشوی دهان با محلول ید از درد و تورم داخل دهان ناشی از شیمی درمانی جلوگیری ‌کند.

افراد دارای عفونت جدی لثه (پریودنتیت)

 شستشوی دهان با محلول ید در طول درمان‌های غیر جراحی عفونت لثه می‌تواند به کاهش عمق پاکت‌های لثه عفونی کمک کند.

افراد دارای عفونت بعد از جراحی

 استفاده از ید به شکل پوویدون ید قبل یا در حین جراحی خطر ابتلا به عفونت را کاهش می‌دهد. اما مشخص نیست که چگونه با سایر گزینه‌ها مانند کلرهگزیدین برای پیشگیری از عفونت مقایسه می‌شود.

افراد مبتلا به طوفان تیروئیدی

به این بیماری شوک تیروئیدی نیز می‌گویند که می‌تواند بسیار خطرناک باشد. برای بهبود این بیماری قرص ید در کنار دیگر درمان‌ها جهت برطرف کردن بیماری طوفان تیروئیدی ممکن است توصیه ‌شود.

افراد دارای غده در تیروئید

مصرف ید از طریق دهان می‌تواند توده‌های تیروئید به نام ندول تیروئید را بهبود بخشد.

عوارض قرص ید چیست؟

ید در صورت مصرف کمتر از ۱۱۰۰ میکروگرم در روز، احتمالاً برای اکثر افراد بی‌خطر است. مقادیر زیاد یا استفاده طولانی مدت از ید احتمالاً بی‌خطر است. بزرگسالان باید از مصرف طولانی مدت دوزهای بالاتر بدون نظارت مناسب پزشکی خودداری کنند. مصرف بیشتر می‌تواند خطر عوارض جانبی مانند مشکلات تیروئید را افزایش دهد. ید در مقادیر بیشتر می‌تواند باعث ایجاد طعم فلزی در دهان، درد دندان و لثه، سوزش در دهان و گلو، ناراحتی معده و بسیاری از عوارض جانبی دیگر شود.

نوشته های مرتبط

عوارض مصرف موضعی ید

 زمانی که از محصولات رقیق شده مناسب استفاده می‌شود، ید احتمالا برای اکثر افراد بی خطر است. محلول ید ۲% یک محصول تجویزی مورد تایید سازمان بهداشت و غذا و دارو است.

ید چیست و چه موارد مصرفی دارد ؟

هشدار در مورد مصرف قرص ید چیست؟

به موارد زیر دقت کنید:

بارداری و شیردهی:

 ید در صورت مصرف خوراکی در مقادیر توصیه شده یا زمانی که به طور مناسب با استفاده از یک محصول تایید شده (محلول ۲٪) روی پوست استفاده شود، احتمالاً بی خطر است. اگر بالای ۱۸ سال دارید، روزانه بیش از ۱۱۰۰ میکروگرم ید مصرف نکنید. اگر ۱۸-۱۴ سال دارید، روزانه بیش از ۹۰۰ میکروگرم ید مصرف نکنید. ید در صورت مصرف خوراکی در دوزهای بالا احتمالاً ناایمن است. مصرف بیشتر ممکن است باعث مشکلات تیروئید در نوزاد شود.

کودکان:

ید در صورت مصرف خوراکی در دوزهای مناسب بسته به سن احتمالاً بی خطر است. دوزها نباید از ۲۰۰ میکروگرم در روز برای کودکان ۱ تا ۳ ساله، ۳۰۰ میکروگرم در روز برای کودکان ۴ تا ۸ ساله، ۶۰۰ میکروگرم در روز برای کودکان ۹ تا ۱۳ سال و ۹۰۰ میکروگرم در روز برای نوجوانان بیشتر شود.

  نوعی بثورات به نام درماتیت هرپتی فرمیس:

 مصرف ید می‌تواند این راش را بدتر کند.

 اختلالات تیروئید:

مصرف طولانی مدت یا دوزهای بالای ید ممکن است برخی از اختلالات تیروئید از جمله کم کاری تیروئید، بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر) یا تومور تیروئید را بدتر کند. همچنین، افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید ممکن است به ویژه به اثرات مضر ید حساس باشند.

 

۹ غذای سالم که سرشار از ید چیست؟

حالا که دانستید ید چیست ؟ ۹ منبع غذایی غنی از ید را نیز به شما معرفی می‌کنیم:

جلبک دریایی

جلبک دریایی منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی است. همچنین کالری کمی دارد.

ماهی کاد

ماهی کاد یک ماهی سفید همه کاره است که بافت ظریف و طعم ملایمی دارد. چربی و کالری نسبتا کمی دارد اما طیف گسترده ای از مواد معدنی و مواد مغذی از جمله ید را ارائه می‌دهد.

لبنیات

محصولات لبنی منابع اصلی ید هستند. مقدار ید موجود در شیر و لبنیات بر اساس میزان ید موجود در غذای گاو و استفاده از ضدعفونی کننده‌های حاوی ید در طول شیردوشی بسیار متفاوت است. ۱ فنجان شیر می‌تواند ۵۹ تا ۱۱۲ درصد از مقدار توصیه شده روزانه ید را تامین کند.

نمک یددار

در حال حاضر، نمک یددار و پیونددار در ایران فروخته می‌شود.  تقریباً ۷۱ میکروگرم ید در ۱/۴ قاشق چایخوری نمک یددار وجود دارد که ۴۷ درصد از نیاز روزانه توصیه شده را تشکیل می‌دهد. با این حال، نمک همچنین حاوی سدیم است.

میگو

میگو یک غذای دریایی کم کالری و غنی از پروتئین است که منبع بسیار خوبی از ید است. علاوه بر این، میگو مواد مغذی کلیدی مانند ویتامین B12، سلنیوم و فسفر را فراهم می‌کند. میگو و سایر غذاهای دریایی منابع خوبی از ید هستند زیرا مقداری از ید موجود در آب دریا را جذب می‌کنند.

ماهی تن

ماهی تن همچنین یک غذای کم کالری، با پروتئین بالا و سرشار از ید است. علاوه بر این، منبع خوبی از پتاسیم، آهن و ویتامین‌های گروه B است. ماهی تن همچنین منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. ماهی هایی که چربی بیشتری دارند، مقادیر کمتری ید دارند. از آنجایی که تن ماهی چرب‌تر است، میزان ید موجود در ماهی تن کمتر از انواع ماهی‌های لاغرتر مانند ماهی کاد است.

ید چیست و چه موارد مصرفی دارد ؟

تخم مرغ

تخم مرغ همچنین منبع خوبی از ید است. برای کمتر از ۱۰۰ کالری، یک تخم مرغ کامل منبع بدون چربی پروتئین، چربی‌های سالم و مجموعه وسیعی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. با این حال، اکثر این مواد مغذی، از جمله ید، از زرده می‌آیند. زرده تخم مرغ منبع خوبی از ید است زیرا به غذای مرغ اضافه می‌شود. با این حال، از آنجایی که محتوای ید در خوراک مرغ می‌تواند متفاوت باشد، مقدار موجود ید در تخم مرغ نیز می‌تواند نوسان داشته باشد. به طور متوسط، یک تخم مرغ بزرگ حاوی ۲۴ میکروگرم ید یا ۱۶ درصد ارزش روزانه است.

آلو خشک

آلو خشک یک منبع گیاهی خوب از ید است. پنج آلو خشک شده ۱۳ میکروگرم ید یا حدود ۹ درصد از ارزش روزانه را تامین می‌کنند. آلو معمولا برای کمک به رفع یبوست شناخته شده است. این به دلیل محتوای بالای فیبر و سوربیتول، نوعی الکل قند است. آلو دارای بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی از جمله ویتامین K، ویتامین A، پتاسیم و آهن است. به دلیل مواد مغذی موجود در آلو، ممکن است به بهبود سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند و حتی با کاهش اشتها به مدیریت وزن کمک کند.

لوبیا

لوبیا منبع خوبی از فیبر، منیزیم و فولات است که آنها را به انتخابی برای سلامت قلب تبدیل می‌کند. با توجه به تنوع ید در خاک، آب آبیاری و کودها، میزان ید در میوه‌ها و سبزیجات می‌تواند متفاوت باشد. با این حال، به طور متوسط، یک فنجان لوبیا پخته شده حاوی ۱۶ میکروگرم ید یا ۱۰ درصد از ارزش روزانه است.

کلام آخر

عنوان این مقاله ید چیست و چه کاربردی دارد؟ بود. که در آن تلاش کردیم بگوییم که ید یک ماده معدنی ضروری است که باید از رژیم غذایی خود دریافت کنید. جالب اینجاست که غده تیروئید شما برای تولید هورمون های تیروئیدی که وظایف مهم زیادی در بدن شما دارند به آن نیاز دارد. مصرف روزانه توصیه شده (RDI) ید برای اکثر بزرگسالان ۱۵۰ میکروگرم در روز است. برای زنان باردار یا شیرده، این شرایط بیشتر است. در واقع، یک سوم جمعیت در معرض خطر کمبود هستند، به ویژه آنهایی که در مناطقی زندگی می کنند که فقط مقدار کمی ید در خاک دارند، از جمله کشورهای اروپایی. کمبود ید می تواند منجر به تورم غده تیروئید، معروف به گواتر، و کم کاری تیروئید شود که می تواند باعث خستگی، ضعف عضلانی و افزایش وزن شود.

لطفا به این مقاله امتیاز بدهید

[مجموع: ۱ میانگین: ۵]

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 166 views بار دسته بندی : انواع مکمل ها تاريخ : 4 اکتبر 2022 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها